Ankara 2 Şubesi

Kariyer basamakları yazılı sınavında başvuru ücreti alınmamalıdır

Eğitim-Bir-Sen olarak Millî Eğitim Bakanlığı’na başvuruda bulunarak, Öğretmenlik Kariyer Basamakları Yazılı Sınavı’na katılacak adaylardan sınav ücreti alınmamasını talep ettik.

Öğretmen Yetiştirme ve Geliştirme Genel Müdürlüğü tarafından ilan edilen Öğretmenlik Kariyer Basamakları Yazılı Sınavı (ÖKBYS) Uygulama Kılavuzu’nda Öğretmenlik Kariyer Basamakları Yazılı Sınavı’na başvuracak adaylardan 530 TL sınav ücreti talep edilmiştir. Ancak ilki geçen yıl yapılan mezkûr sınav için 2022 yılında herhangi bir sınav ücreti istenilmemiş, adaylardan herhangi bir sınav ücreti alınmamıştır.

Kariyer uzman yardımcılığı başta olmak üzere mesleğe giriş niteliğindeki sınavların hemen tamamında sınav ücreti alınmamaktadır. Nitekim geçmişte millî eğitim uzmanlığı sınavında adaylardan sınav ücreti istenmemiştir. Buna rağmen kariyer ve liyakat ekseninde öğretmenlik mesleğinde ilerleme yönünden yazılı sınavın kanuni bir zorunluluk olması, zorunlu ve gerekli kılınan bir sınavdan ücret istenilmesi hakkaniyetle ve adaletle bağdaşmaz.

Bu nedenle, Öğretmenlik Kariyer Basamakları Yazılı Sınavı’na katılacak adaylardan sınav ücreti alınmaması için düzenleme yapılmalıdır.

Bakanlığa ilettiğimiz yazı için tıklayınız